Cesta k dokonalosti: Výroba keramických vlčích máků s láskou k detailu

Ohlédnutí za prvními pokusy

Když se ohlédnu zpět na své první pokusy s keramickými květy vlčích máků, uvědomuji si, jaký obrovský pokrok jsem udělala. Za ty měsíce, které uplynuly od vzniku prvního květu, jsem strávila nespočet hodin experimentováním a prací na nových a lepších verzích. Každý květ mě přiblížil k většímu pochopení materiálu a techniky. Miluji práci s detaily a jemné, pečlivé zpracování, takže pro mě není obtížné se do tvorby ponořit a trávit nad ní dlouhé hodiny.

Hledání správné techniky

Zkoušela jsem různé postupy a techniky, jak proces urychlit a usnadnit si ho, ale výsledek nikdy nebyl takový, abych s ním byla spokojená.

Tvarování okvětních lístků

Nakonec jsem zjistila, že nejlepší metodou je vzít vyválený plát hlíny, nakrájet ho na čtverce a z těch pak postupně ručně tvarovat jednotlivé okvětní lístky. Lístky pak pečlivě skládám dohromady, čímž vzniká květ. Doprostřed vsadím pestík a okolo něj pečlivě vyskládám tyčinky, které vytvářejí jemnou a realistickou strukturu květu.

Dokončení detailů po zatuhnutí

Druhý den, když květ zatuhne, se vracím k práci a začišťuji všechny ostré hrany a nedokonalosti, které mi připadají, že narušují harmonii tvaru.

Přežah a příprava na glazování

Jakmile je květ úplně vyschlý, přichází na řadu přežah – první výpal, který připraví květ na další kroky.

Glazování: Nejnáročnější část procesu

A pak následuje moje oblíbená, ale také nejnáročnější část procesu – glazování. Mám k dispozici několik velikostí štětců, které potřebuji k tomu, abych pokryla všechny drobné části květu rovnoměrnou vrstvou glazury. Nikdy se mi nepodaří naglazovat celý květ za jeden den, protože jednotlivé vrstvy musí vždy pořádně proschnout, než mohu přidat další. Tento krok vyžaduje dva dny pečlivé práce, protože nanáším vždy tři vrstvy glazury. Jakmile je glazura hotová a suchá, květy se znovu naskládají do pece a projdou ostrým výpalem, který dokončí proces.

Výroba stonků z plotového drátu

Ale květ není úplný bez stonku. Pro tento účel jsem si vybrala plotový drát, který nejprve nastříhám na potřebnou délku, a poté ho pečlivě přilepím ke květům. I tady musím počkat ideálně den, než lepidlo důkladně zatvrdne a květ je připraven k odeslání nebo vystavení.

Finální fáze a výsledek

Celý proces, od vyválení prvního plátu hlíny až po finální květ, zabere mnoho hodin práce. Mé ruce se květu dotknou nesčetněkrát, než se dostane k vám. Každý květ nese otisk mé lásky ke keramické hlíně, nespočetné množství trpělivosti a citu pro detail.